App vs Web

Il·lustració d'un prototip de disseny mòbil i un web.

28 de setembre de 2018

App vs Web

Si estàs pensant en posar en marxa el teu projecte però no tens clar en quina forma, si tens una idea però no saps per on començar, o dubtes entre invertir en una app o un web ...

Enhorabona! Aquestes en el lloc indicat. Perquè en aquest post anem a explicar-te els avantatges i inconvenients de cada tipus de projecte i en quin hauries invertir segons les necessitats del teu projecte. Comencem?

Qui és qui?
Una App mòbil és una aplicació que descarreguem al nostre dispositiu mòbil a través de canals de distribució com Apple Store o Play Store. En canvi, un web (o lloc web mòbil), és un document o informació electrònica a la qual accedim a través d'un navegador web i connexió a Internet.

 

“A Google Play Store hi ha més de 3 milions i mig
d'aplicacions
, i un 14% són de baixa qualitat.” 

 

 

App - a favor i en contra

Ara que ja sabem que és una App mòbil, Quins avantatges té?

- Multi plataforma. Això és alhora un avantatge i un inconvenient. És un avantatge ja que estar en un marketplace com Apple Store o Play Store proporciona una gran visibilitat per al teu aplicació i alhora per la teva empresa.

- Notificacions i accés a les funcionalitats d'un dispositiu. El que ens permet crear apps amb accés a la càmera de fotos, al micròfon ...

- Posicionament ASO o posicionament d'aplicacions mòbils. Estar entre els primers resultats d'una recerca app ens proporcionarà una gran visibilitat i més descàrregues de l'app.

 

 

Però no tot són avantatges, veurem que inconvenients té una app:

- Multi plataforma. Necessites tenir, almenys, una aplicació per iOS (Apple) i una altra per Android (Google), fet que suposa un cost més gran i menor visibilitat.

- Els marketplace i els seus requisits. No accepten qualsevol producte en els seus espais, el que ens porta a acatar certes característiques per poder publicar-les.

- Menor accessibilitat. Només es pot accedir des de certs dispositius com smartphones o tablets.


Web - a favor i en contra

El 50% de la població del món és usuari d'Internet, llavors fer una pàgina web sembla una gran idea, oi? Anem a veure els seus avantatges:

- Posicionament SEO, la visibilitat que podem aconseguir amb el posicionament en cercadors és bastant més gran que la dels marketplace per a aplicacions mòbils, tot i que és més extensa.

- Informació actualitzada i més facilitat pel que fa a manteniment.

- El preu sol ser una mica més econòmic que les aplicacions mòbils.

- No necessita ser descarregada, qualsevol persona (i des de qualsevol lloc del món) pot accedir a la web adaptada simplement accedint des del seu navegador. 

I els inconvenients d'una web són els següents:

- Sempre es necessita connexió a Internet i un servidor web.

- Es necessita un navegador web, i de vegades, depenent del navegador es pot visualitzar la web de forma diferent.

- Cal adaptar la plataforma web a dispositius mòbils (responsive) o tenir una versió en exclusiva.


Per quin decidir-se?

Escollir una app o un web no ha de triar-se només segons el pressupost del qual es disposa, sinó que s'ha de fer pensant, en gran part, al públic objectiu. Ja que serà el públic objectiu qui va a utilitzar el nostre projecte i volem que l'experiència d'usuari sigui el més bona possible.

Podem fer el procés d'elecció més fàcil a través d'unes simples pautes i preguntes:
 

1. Què prefereix el teu públic objectiu? Segons el públic objectiu del teu projecte podràs veure que tipus de dispositiu fa servir més.
 

2. Què fan els teus competidors? ¿Van triar una app o un web? Analitza les opcions que escullen o escollir els teus competidors.
 

3. Més informació sobre els teus clients actuals. Perquè cal cuidar i fidelitzar els clients que ja tens, llavors conèixer la seva opinió sobre el projecte és una gran idea.


4. Augmenta la visibilitat de la teva marca. Analitza on i quan és més probable que els clients utilitzin el teu producte.


 

“Les apps solen utilitzar-se en l'aire lliure i transport públic,
m'entres que les webs des de oficines.” segons LanceTalent.

 

 

5. La teva producte oferirà informació sensible al temps o facilitarà accions immediates? Per exemple, informació respecte a la seva ubicació, promocions o ofertes en curs, navegació guiada ...

6. Aquesta pensat per assumir o encoratjar l'ús diari freqüent? Com per exemple, apps de notes, llista de tasques pendents, xarxes socials, jocs, mapes, apps de transport ...

7. Quin és el teu pressupost? La construcció d'un web o una app tenen pressupostos diferents, així que cal tenir en compte dels diners que vols invertir en el projecte.
Si després de llegir aquest article encara no t'has decidit sobre quina és la millor opció per al teu projecte, contacta'ns, som experts desenvolupadors de webs i apps. T'esperem!